Leasing
Hvad er forskellen på at købe og lease en bil? Se videoen nedenfor og find ud af, hvordan du leaser en bil.
Hvis du vælger at lease en bil, er der to forskellige typer af leasing: operationel leasing og finansiel leasing. Leasingvirksomheden står i begge tilfælde registreret som ejer af bilen, mens du, der leaser bilen, står registreret som bruger af bilen.
For at benytte en bil på en leasingaftale skal du kontakte en leasingvirksomhed. Du betaler typisk en førstegangsydelse og en løbende leje (leasingydelse) for bilen til leasingvirksomheden, som sørger for at betale registreringsafgiften. Andre løbende omkostninger som periodiske afgifter, forsikring og brændstof betales typisk af dig, der leaser bilen, men det afhænger af vilkårene i leasingaftalen.
Når leasingperioden er afsluttet, bliver bilen afmeldt og må derefter ikke bruges på de danske veje, før der er betalt registreringsafgift igen. Du skal derfor beslutte dig for, om du vil aflevere bilen tilbage eller forlænge leasingperioden, hvis leasingvirksomheden ikke har andre planer for bilen.
Ordforklaringer og relevante links fremgår længere nede på siden.
To slags leasing
Få styr på, hvordan du leaser en bil
Ordforklaringer
-
CO2-ejerafgift
Hvis din bil er registreret første gang 1. juli 2021 eller senere, skal du betale CO2-ejerafgift.
CO2-ejerafgiften beregnes ud fra, hvor mange gram CO2 bilen udleder pr. kilometer.
CO2-ejerafgift kaldes også en løbende afgift eller en periodisk afgift.
Du modtager typisk halvårligt en opkrævning på den løbende afgift i din e-Boks eller på borger.dk.
-
Finansiel leasing
Ved finansiel leasing er det dig, som leaser bilen, der typisk står for omkostningerne til service og reparationer af bilen. Der er typisk ikke en øvre grænse for, hvor mange kilometer bilen må køre i leasingperioden.
Ved finansiel leasing hæfter du for restværdien efter endt leasingperiode.
Hvis du køber bilen, skal du være opmærksom på, at du skal betale fuld registreringsafgift af bilen, før du må køre i den efter endt leasingperiode.
Hvis du ønsker at sælge bilen videre til fx udlandet eller andre leasingselskaber, skal der ikke nødvendigvis betales fuld registreringsafgift.
-
Forsikring
Alle biler skal som minimum være dækket af en ansvarsforsikring.
Forsikringen dækker for omkostninger til udbedringer af skader, du påfører et andet køretøj, en person eller tredjemands ejendom, fx hvis du bliver involveret i en trafikulykke.
Du kan udvide din ansvarsforsikring med en kaskoforsikring, som dækker omkostninger til udbedring af skader på din egen bil, hvis du fx beskadiger den ved en ulykke
-
Førstegangsydelse
Når du indgår en leasingkontrakt med en leasingvirksomhed, skal du typisk betale en førstegangsydelse.
Førstegangsydelse er en forudbetaling, som også kan indeholde depositum.
-
Grøn ejerafgift
Hvis din bil er registreret første gang mellem 1. juli 1997 og 30. juni 2021, skal du som hovedregel betale grøn ejerafgift.
Grøn ejerafgift beregnes ud fra, hvor langt bilen kører pr. liter brændstof. Jo længere den kører, jo billigere bliver den grønne ejerafgift.
Grøn ejerafgift kaldes også en løbende afgift eller en periodisk afgift.
-
Leasingaftale
Leasing kommer af det engelsk ord “at leje” og kan beskrives som leje af en bil i en afgrænset periode på nogle fastsatte vilkår. Leasingtager har således brugsretten til bilen. Den afgrænsede periode er leasingperioden.
Når du leaser en bil, betaler du kun for brug af bilen i leasingperioden, fx tre måneder eller tre år – alt efter dit behov. En leasingaftale er således den aftale om leasing af en bil, som du indgår med en leasingvirksomhed.
-
Leasingperiode
En leasingperiode er den periode, hvor du har ret til at bruge en bil, du har leaset hos en leasingvirksomhed.
Alt efter aftale med leasingvirksomheden skal du enten aflevere bilen tilbage til leasingvirksomheden, sælge den til tredjepart eller købe bilen, når leasingperioden udløber.
-
Leasingvirksomhed
En leasingvirksomhed er en virksomhed, som tilbyder leasing af biler.
-
Operationel leasing
Ved operationel leasing er det leasingvirksomheden, der typisk står for omkostningerne til service og reparationer af bilen.
Det fremgår typisk af leasingkontrakten, hvor mange kilometer bilen må køre i leasingperioden.
Ved operationel leasing har du ingen forpligtelser efter endt leasingperiode, hvilket vil sige, at du blot leverer bilen tilbage. Du har dog typisk ansvaret for brugsskader som fx ridser.
Leasingtager hæfter ikke for restværdien, og leasingvirksomheden står for et eventuelt salg af bilen.
-
Registreringsafgift
Registreringsafgiften er det, du betaler for at få din bil indregistreret i Danmark, så du kan benytte den på de danske veje.
-
Restværdi
Restværdien er den værdi, som bilen vurderes at have, når leasingkontrakten udløber, eksklusive registreringsafgift og moms.
Er bilens reelle værdi lavere end restværdien, kan du som leasingtager ved finansiel leasing hæfte for differencen.
-
Vægtafgift
Hvis din bil er registreret før 1. juli 1997, skal du betale vægtafgift.
Vægtafgift bliver beregnet ud fra bilens vægt. Jo tungere bilen er, jo højere bliver vægtafgiften.
Vægtafgift kaldes også en løbende afgift eller en periodisk afgift.
Du modtager typisk halvårligt en opkrævning på den løbende afgift i din e-Boks eller på borger.dk.